Tenggiri tumis pedas |
Resipi nih seri oter-oter sendiri jerk guna apa bahan yang ada kat umah. Tapi alhamdullilah..simple n sedap..
Seri kongsi gak la kalau ada sesaper yg teringin nak buat ekk.
Bahan-bahan.
1. 3 keping ikan tenggiri (boleh juga kalau ganti ikan lain)
2. 3 ulas bawang merah - tumbuk
3. 2 ulas bawang putih - tumbuk
4. seinci halia - tumbuk
5. Cili merah + cili api sket (ikut suka pedas mana) - tumbuk
6. 1 biji bawang besar - dimayang
7. Daun kari + serai diketuk
8. 2 sudu sos cili + 2 sudu sos tiram
Method
1. Goreng ikan terlebih dulu, angkat dan toskan
2. Tumis bahan tumbuk bersama serai yang diketuk dan daun kari. Kemudian masukkan sos cili dan sos tiram.
3. Tambah air sedikit supaya tidak kering (optional). Masukkan ikan kemudian masukkan bawang besar yang dimayang. Perasakan garam dan gula. Sedia dihidang. (Boleh letak sedikit asam keping..tak letak pown takper)
SeLaMat meNCuBa
No comments:
Post a Comment